Endelig destinasjon er
Jupiter og månene Ganymedes, Callisto og Europa.
En tørr stemme teller ned til oppskytingen som skal ta satellitten JUICE opp til verdensrommet.
Røyken velter ut av de gigantiske siderakettene til romraketten Ariane 5.
14.april 2023,
Kourou, Fransk Guyana:
Fra Kongsberg til verdensrommet:
Journalist: Björn Audunn Blöndal
Foto/illustrasjon/video: ESA | Björn Audunn Blöndal
JUICEs reise til Jupiter
En liten feil kan nemlig gi katastrofale konsekvenser.
I årevis har de jobbet beinhardt for at alt skal gå feilfritt for seg denne dagen.
En gjeng ingeniører følger oppskytingen med konsentrerte blikk festet til storskjermen på veggen.
Samtidig, i Kongsberg:
– Jeg hadde på en pulsklokke. Jeg tror den viste 170 slag i minuttet, sier Sylvia Omholt, leder for forretningsutvikling i samme divisjon.
– Jeg er veldig glad jeg ikke hadde på meg pulsklokke, ler Blandhoel.
Ikke så rart, med tanke på den enorme fallhøyden prosjektet har – både bokstavelig, men også økonomisk. Og med tanke på at Kongsberg Defence & Aerospace var ansvarlig for to helt operasjonskritiske komponenter til dette oppdraget:
– Stemningen i dette rommet var helt i taket den dagen, forteller Martin Blandhoel, teamleder i Kongsberg Defence & Aerospace, Division Space & Surveillance.
Martin Blandhoel
Kongsberg Defence & Aerospace
99 minutter etter oppskytningen kommer den neste fasen som teamet på Kongsberg følger ekstra godt med på. Nå skal de to gigantiske solcellepanelene på tilsammen 85 kvadratmeter, forsiktig brettes ut.
Solcellepanelene er koblet på selve satellittkroppen med en avansert komponent, en såkalt Solar Array Drive Mechanism (SADM), som er levert av Kongsberg Defence & Aerospace. Komponenten sørger både for mekanikken som beveger solcellepanelene, og drivelektronikken som sørger for å overføre strøm til selve satellitten.
Denne komponenten kalles Solar Array Drive Electronics (SADE). Hvis noe i disse svært avanserte komponentene feiler, sitter ESA igjen med en ufattelig dyr, men ubrukelig duppedings i ukontrollert bane på vei ut i det dype verdensrommet.
Nøyaktig 132 sekunder etter oppskytningen slippes de to 31,6 meter lange løfterakettene på Ariane 5. Siderakettene faller ned mot jorden og brenner opp i atmosfæren, mens hovedmodulen flyr videre ut i verdensrommet, hvor den klargjør seg til å sette ut satellitten JUICE. De to stagene som holder siderakettene fast til hovedraketten, er levert av Kongsberg Defence & Aerospace.
Skjer det noe feil her, faller raketten og dens dyrebare innhold rett ned i Nord-Atlanteren i et fenomenalt flammehav.
2
1
– Jeg har full tiltro til systemet og måten vi jobber på, legger han til med stoisk ro.
I JUICE-prosjektet var Martin ansvarlig for sammenstillingen av det ferdige produktet – og for å gjennomføre den ekstremt strenge testfasen.
– Jeg kommer også med innspill på design og utforming sammen med de andre ingeniørene. Vi jobber i et fast kjerneteam på 5-6 stykker og vi har mellom 10 og 15 ulike støttefunksjoner rundt oss, forteller han.
– Jeg må bare distansere meg for risikoen som er involvert i prosjektet, sier Martin.
– Hadde jeg forholdt meg til verdien på hele prosjektet, hadde jeg ikke fått sove på nettene.
Hele JUICE-operasjonen kostet den nette sum av 1,6 milliard euro, det vil si cirka 18.677.216.000 kroner. Nok til å kjøpe omtrent åtte splitter nye Boeing 787 Dreamliners. Eller cirka 19.000 raust utstyrte Teslaer.
Kongsberg Defence & Aerospace
Sylvia Omholt
«Jeg hadde på en pulsklokke. Jeg tror den viste 170 slag i minuttet»
– Så skal den utsettes for en termisk vakuum-test. Vi simulerer rett og slett det miljøet den skal operere i – ute i det iskalde verdensrommet, forteller hun.
I verdensrommet utsettes JUICE for inntil 230 blå, men også varme på opptil hele 250 grader idet den passerer Venus sin atmosfære.
– Når satellitten er vel fremme ved Jupiter skal den bremse ned en god del. Da skal braketten til solcellepanelene holde imot g-kreftene så ikke de knekker tvers av. De er også laget slik at de reduserer vibrasjonene som kommer av den harde nedbremsingen.
– Mens vi bygger delene, setter sammen og tester produktet, jobber vi i et helt rent miljø. Vi kaller det rent-rommet. Før vi går inn der må vi skifte klær, bruke munnbind og hårnett. Vi har instrumenter som måler partikler i lufta på molekylært nivå, legger hun til.
– Aller først setter vi komponentene til en vibrasjonstest for å vise at produktet tåler de ekstreme vibrasjonene ved launch, forteller Omholt.
– Da bruker vi en "shaker", som er et slags bord som utsetter produktet for tilsvarende vibrasjoner den vil gjennomgå når den blir skutt opp i verdensrommet. Det er helt enorme krefter i spill når en romrakett skytes opp, forklarer hun.
Deretter skal den gjennom en sjokk-test.
– Siderakketene løsnes nemlig ved en liten eksplosjon for å bryte bærestagene som holder de fast til hovedraketten. Dermed må satellitten og alt utstyret beviselig tåle dette – med en svært god margin.
– Dette er en nitidig jobb som krever en viss form for stamina, forteller Omholt.
JUICE-prosjektet startet for Kongsberg sin del i 2016. Først i 2023 ble delene fraktet ned til Tyskland til montering på den ferdige satellitten, før den sendes til Fransk Guiana på andre siden av Atlanterhavet.
– I tillegg tar det hele åtte år før JUICE er fremme i Jupiters atmosfære hvor den skal sirkle rundt både Jupiter og tre av dens måner, fortelle hun.
Altså i 2032 ankommer den Jupiter. Da våkner alle sensorer og måleapparater til liv, klare for å sanke inn data fra Jupiter-systemet som aldri før er registrert og analysert.
Testet til det ekstreme
Krever stamina
Et av de overordnede målene til JUICE er å vurdere habitabiliteten – evnen en planet har til å støtte liv – til disse isete verdenene. Ved å studere deres kjemiske og fysiske forhold, sikter JUICE til å utvide vår forståelse av potensialet for liv utenfor Jorden.
JUICE er utrustet med 10 toppmoderne vitenskapelige instrumenter, inkludert kameraer, spektrometre, en radar, et magnetometer og sensorer for plasma og partikler, og er dermed godt utstyrt for å gjennomføre omfattende studier og bidra betydelig til vår forståelse av Jupitersystemet.
Sjansen for liv
Her er noen av målingene som blir gjort:
Et av de overordnede målene til JUICE er å vurdere habitabiliteten – evnen en planet har til å støtte liv – til disse isete verdenene. Ved å studere deres kjemiske og fysiske forhold, sikter JUICE til å utvide vår forståelse av potensialet for liv utenfor Jorden.
JUICE er utrustet med 10 toppmoderne vitenskapelige instrumenter, inkludert kameraer, spektrometre, en radar, et magnetometer og sensorer for plasma og partikler, og er dermed godt utstyrt for å gjennomføre omfattende studier og bidra betydelig til vår forståelse av Jupitersystemet.
Leter etter liv
Her er noen av målingene som blir gjort:
På grunn av den lange ekspedisjonstiden og alle de vitenskapelige instrumentene ombord, er JUICE en forholdsmessig stor satellitt. Den måler 4m x 3m x 5m og veier cirka 5,300 kg. Vingespennet til de karbonforsterkede solcellepanelene er på imponerende 27 meter. Det tilsvarer lengden av en basketballbane.
Grunnen til at JUICE trenger så store solcelle-paneler – i grunnflate like stor som en romslig Oslo-leilighet – har å gjøre med den enorme avstanden fra sola til Jupiter. Jo lenger vekk fra sola, jo mindre energi kan panelene generere fra de dyrebare strålene. Sollyset er hele 25 ganger svakere sammenlignet med jorden.
Det er først i 2031 at JUICE ankommer Jupitersystemet og ingeniørteamet igjen kommer til å benke seg foran storskjermen som viser de første overførte bildene fra Jupiter.
– Å være med på prosjekter på dette nivået her er noe av det råeste vi kan tenke oss, sier Blandhoel.
– Det er nesten så vi glemmer det litt selv, men vi sitter jo her i Kongsberg og produserer høykritisk utstyr til romfartsindustrien. Vi er faktisk ledende på det vi driver med. Det er utrolig gøy, sier han.
«Det råeste vi kan tenke oss»
«Det som driver oss som jobber her, er å jobbe med noe som er litt spesielt – noe som ikke veldig mange andre jobber med.»
Martin Blandhoel.
Ganymedes er den største månen i solsystemet og er faktisk større enn planeten Merkur. Den har en tykk iskappe som dekker et hav med flytende vann under overflaten. Ganymedes er også kjent for sine mange kratere og fjellformasjoner. Dette er den første månen Juice kommer til å fly forbi, og på mange måter Juice sitt hovedmål. Juice ankommer Ganymedes i juli 2031.
Ganymedes
Jupiters måner
12
Jupiters isete måner er av stor interesse for forskere da de kan inneholde viktige spor av liv eller ha forholdene som er nødvendige for liv. Ved å studere disse månene kan vi få en økt forståelse av hvordan planeter dannes og om muligheten for liv i vårt eget solsystem.
Her er de tre månene som Juice skal hente data fra:
Callisto er den tredje største månen i solsystemet og har en overflate som er dekket av kratere. Forskere tror Callisto har den eldste, uberørte overflaten av alle månene og dermed kan si noe om Jupiter og dens måners tidlige utvikling. Månen har også spor av is og vann, og det er mulig at det kan finnes flytende saltvann under overflaten. Juice passerer denne i juli 2032.
Callisto
21
12
Europa er bare bittelitt mindre enn vår egen måne, og er ansett å være en av de mest interessante månene rundt Jupiter når det gjelder potensialet for liv. Den har en ung, aktiv og glatt overflate dekket av is. Og det er nettopp den glatte overflaten som kan være en indikasjon på et globalt flytende hav under isen. Europa har også sprukne formasjoner og geysirer som kan inneholde livsviktige kjemikalier. Juice passerer denne i juli 2032.
Europa
2
Ganymedes er den største månen i solsystemet og er faktisk større enn planeten Merkur. Den har en tykk iskappe som dekker et hav med flytende vann under overflaten. Ganymedes er også kjent for sine mange kratere og fjellformasjoner. Dette er den første månen Juice kommer til å fly forbi, og på mange måter Juice sitt hovedmål. Juice ankommer Ganymedes i juli 2031.
Ganymedes
Jupiters måner
12
Jupiters isete måner er av stor interesse for forskere da de kan inneholde viktige spor av liv eller ha forholdene som er nødvendige for liv. Ved å studere disse månene kan vi få en økt forståelse av hvordan planeter dannes og om muligheten for liv i vårt eget solsystem.
Her er de tre månene som Juice skal hente data fra:
Callisto er den tredje største månen i solsystemet og har en overflate som er dekket av kratere. Forskere tror Callisto har den eldste, uberørte overflaten av alle månene og dermed kan si noe om Jupiter og dens måners tidlige utvikling. Månen har også spor av is og vann, og det er mulig at det kan finnes flytende saltvann under overflaten. Juice passerer denne i juli 2032.
Callisto
21
12
Europa er bare bittelitt mindre enn vår egen måne, og er ansett å være en av de mest interessante månene rundt Jupiter når det gjelder potensialet for liv. Den har en ung, aktiv og glatt overflate dekket av is. Og det er nettopp den glatte overflaten som kan være en indikasjon på et globalt flytende hav under isen. Europa har også sprukne formasjoner og geysirer som kan inneholde livsviktige kjemikalier. Juice passerer denne i juli 2032.
Europa
2
Om JUICE
JUICE skal gjøre detaljerte observasjoner av Jupiter samt de tre store havbærende månene Ganymedes, Callisto og Europa. Målet er å kartlegge disse månene og undersøke om de kan være habitater for liv. Satelitten skal også studere Jupiters komplekse miljø og undersøke det bredere Jupitersystemet for å få mer kunnskap om andre gasskjemper i universet.
JUICE er proppfull av avansert teknologi og en rekke instrumenter for å utføre forskjellige observasjoner og målinger. Faktisk er JUICE en av de tyngste interplanetariske sondene som noensinne er sendt ut, og den har den største samlingen av vitenskapelige instrumenter som noensinne er fløyet til Jupiter.
Satellitten skal fungere feilfritt under helt ekstreme betingelser: Nådeløs radioaktiv stråling, temperaturer fra iskalde -230 til +250 grader og kraftig mekanisk påvirkning.
Kongsberg Gruppen har også levert solcellepanelene som skal gi satellitten strøm under hele ekspedisjonen – selv når den er flere hundre millioner kilometer fra sola.
Kongsberg Gruppen har levert stagene som fester siderakettene til Ariana 5 - hovedraketten som skal løfte satellitten ut i atmosfæren. Kongsberg Defence and Aerospace har levert elektronikken som sørger for at det enorme solcellepanelet på hele 85 kvm dreier seg mot sola når satellitten trenger strøm – og vekk fra sola når temperaturen blir for høy, som når den passerer Venus.
JUICE står for Jupiter Icy Moons Explorer. Satellitten er nå på vei ut i verdensrommet for å utforske Jupiter og dens måner. Etter alle solemerker ankommer den Jupiter i juni 2031. Satellitten er en del av et samarbeidsprosjekt mellom European Space Agency (ESA) og flere nasjonale romfartsorganisasjoner.