Font
Font
Font

NO | ENG

NO | ENG

NO | ENG

Font
Font

NO | ENG

NO | ENG

NO | ENG

Font

NO | ENG

NO | ENG

Fredrik vil endre fremtidens helsevesen med robotikk

Fredrik Samdal Solberg (33) er doktorgradsstipendiat ved Stanford, California.
Dagene på laboratoriet går til å skape en best mulig robotikkløsning for 3D-printing av hjerter.
I 2017 var han på vinnerlaget i Your Extreme.

Journalist: Anne Wennberg
Foto: Stanford Bio-X | Kongsberg Gruppen | Shutterstock

Font
ting people and planet
tech
Pro
Outerwear, Product, Fashion, Orange, Entertainment, Crowd, Red

Oppgaven det året handlet om å bruke teknologi for å skape en effektiv måte å fange plast i havet. Klima og miljø er absolutt noe som engasjerer 33-åringen, men det gjør også skjæringsfeltet mellom medisin og ingeniørfag. 

– Da jeg deltok i Your Extreme var jeg NTNU-student, og i 2020 tok jeg master. Jeg begynte litt sent, for jeg satset på fotball før jeg bestemte meg for å bli maskiningeniør, forklarer han på Facetime , glad for å få luftet norsken en solfylt California-morgen. 

Fredrik vokste opp i Molde, med en mor som er sykepleier og en far som er ingeniør. Kanskje det bidro til å vekke interessen for å kombinere robotikk med medisin i egen forskning.

– Her jobber bioingeniører, leger og ingeniører side om side på en tverrfaglig lab. Min jobb er å fasilitere ved å gjøre robotikkløsningen best mulig. Det er kjempespennende. Jeg er omtrent halvveis, ferdig om to-tre år, forteller han. 

Automotive design, Purple, Violet, Pink, Entertainment, Line, Art

Oppgaven det året handlet om å bruke teknologi for å skape en effektiv måte å fange plast i havet. Klima og miljø er absolutt noe som engasjerer 33-åringen, men det gjør også skjæringsfeltet mellom medisin og ingeniørfag. 

– Da jeg deltok i Your Extreme var jeg NTNU-student, og i 2020 tok jeg master. Jeg begynte litt sent, for jeg satset på fotball før jeg bestemte meg for å bli maskiningeniør, forklarer han på Facetime, glad for å få luftet norsken en solfylt California-morgen. 

Fredrik vokste opp i Molde, med en mor som er sykepleier og en far som er ingeniør. Kanskje det bidro til å vekke interessen for å kombinere robotikk med medisin i egen forskning.

Fredrik Samdal Solberg

Human body, Flash photography, Forehead, Nose, Face, Smile, Cheek, Lip, Eye, Jaw
“Her jobber bioingeniører, leger og ingeniører side om side på en tverrfaglig lab. Min jobb er å fasilitere ved å gjøre robotikkløsningen best mulig. Det er kjempespennende.” 

Stolt og overrasket

Deltakelsen og seieren i Your Extreme ser han tilbake på med stor glede.

– Vi var en vennegjeng fra NTNU som meldte oss på, for vi hadde fått med oss at det kunne være en spennende sjanse.  Vi fikk ikke vite caseoppgaven før den ble sluppet, og vi hadde 48 timer på oss til å utvikle en løsning for å fjerne plast i havet.  Arbeidet med bærekraft og en bedre verden appellerte til oss, og Kongsberg Gruppen var veldig flinke til å legge til rette. Jeg likte at alle deltakerne ble feiret med en flott fest, også de som ikke vant, sier han, og legger til at han ble både overrasket og stolt da de vant.

Fredrik synes han fikk mye ut av deltakelsen, og mener Kongsberg Gruppen fulgte svært godt opp også etter selve konkurransen. 

– Vi fikk presentere oppgaven flere steder. Da vi ble invitert til å presentere for Kongsberg Gruppens toppledergruppe, fikk vi egen coach i en uke, og lærte masse. De var også flinke til å booke oss til andre arrangementer, og vi presenterte oppgaven i sammenhenger der både statsministeren og kong Harald var til stede. Your Extreme er absolutt noe å nevne i framtidige jobbsøknader, slår han fast.

Se fjorårets invitasjon her

Outerwear, Coat, Sleeve, Gesture, Font, Headgear

En 48-timers case-konkurranse i regi av Kongsberg Gruppen i samarbeid med NTNU og USN. Studentene inviteres til å løse reelle problemstillinger i grupper på 1 - 5, knyttet til teknologi og bærekraft. Konkurransen skal inspirere studenter til å tenke kreativt, nyskapende og samtidig utvikle seg personlig. Hvert år kåres vinnerløsningen av en jury på en storslått Awardkveld.

Hva er Your Extreme?

Close

Han understreker at løsningen på plastproblemet i havet ikke bare er snakk om smarte, tekniske løsninger, men politisk vilje og handlekraft.

– Derfor fikk vi også snakke med flere politikere i kjølvannet av Your Extreme.

Han mener det er veldig bra at store selskaper som Kongsberg Gruppen tar ansvar og arrangerer slike konkurranser for studenter.

– Som student sitter man jo mye med bøker. Det blir mest teori. Å få prøve seg i praksis, vise kreativitet, og at man kan bruke det man har lært, er bra. Og tidspresset, bare 48 timer, trigger. 

Krever politisk vilje

De mange presentasjonene vinnerlaget ble invitert til å holde, førte også til en veldig hyggelig overraskelse for studentene: 

– Helt ut av det blå ble vi nominert til, og vant, The 2018 Ambassador of The United States of America’s Young Eagles Award, for å ha vist entreprenørånd og teknisk kreativitet for å finne en løsning på marin plastforurensning. 

Kanskje denne seieren imponerte noen på Stanford? I hvert fall fikk han plass der, delvis fordi Martin Steinert, professoren hans ved NTNU, også hadde hatt en periode ved der. Plassen og oppholdet er dyrt, og Aker Scholarship sørger for at det er mulig for den ambisiøse nordmannen å ta doktorgraden ved et av verdens mest anerkjente universiteter. I tillegg mottar han noen mindre amerikanske stipendier. Når Fredrik har tatt sin PhD, regner han med å reise hjem til Norge. 

Enda en seier

– Jeg vil gjerne ta med kunnskapen hjem, og kanskje utvikle et miljø rundt robotikk og teknologi. Dersom Kongsberg Gruppen begynner med bioteknologi, får de ta kontakt, sier han med et stort smil. 

– Det er et fantastisk selskap, med mange kule prosjekter.  Første gang jeg kom borti Kongsberg Gruppen var da jeg som student deltok i Revolve NTNU, og var med på å utvikle en racerbil til Formula Student. Der var KG hovedsponsor, forteller Fredrik Samdal Solberg, som vi sikkert vil få se mer til i årene som kommer.

Les om hvordan innovasjon og teknologiutvikling hos Kongsberg Gruppen bidrar til et tryggere samfunn her

Kule prosjekter
Trousers, Smile, Entertainment, Red, Stage

Student

Zebra crossing, Line

Muligheter og goder

Smile, Computer

Jobbsøk

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Kongsberg Gruppen?
Les mer om mulighetene her!
Flere historier fra Kongsberg Gruppen
Flash photography, Cloud, Grey, Style, Black-and-white, Happy
Personal computer, Table, Laptop, Furniture, Plant, Tableware, Desk, Community
Flash photography, Sleeve, Black-and-white, Style
Flash photography, Cloud, Grey, Style, Black-and-white, Happy
– Det gir oss muligheten til å ta pulsen på jorda
– Det gir oss muligheten til å ta pulsen på jorda
– Et industrieventyr gjennom 200 år
– Hvis du er opptatt av det nyeste innen robotikk, er dette stedet